Ingredienser
- Ca 400 g vit fisk (ekologisk torsk, sej eller något liknande)
- 1 ägg
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 liten purjolök
- 0,5 tsk bakpulver
- 1-2 msk vetemjöl
- 0,5-1 msk potatismjöl
- salt och peppar
Gör såhär
Finhacka purjolöken. Skär fisken i grova bitar och kör i matberedare (ej för länge, det ska inte bli mos). Har man ingen matberedare får man finhacka fiskköttet.
Tillsätt salt och peppar, ägg och grädde samt purjolök. Blanda mjölsorterna och tillsätt färsen. Ju mer mjöl desto lättare att forma, men de blir lättare torra.
Låt färsen vila lite innan den formas till bullar eller biffar. Så står det i originalreceptet, men det brukar mer vara att klicka ut I stekpannan i lagom stora klickar beroende på vad man ska ha dem till.
Stek dem gyllene på båda sidor på medelvärme så att de blir klara rakt i igenom.
I Danmark serveras dessa frikadeller med grovt rågbröd, remouladsås och citronklyfta. Jag brukar ha kokt potatis och en god örtsås. Eller om man vill med pommes.