Denna rätten finns det mängder av olika recept på nätet av, men här är min variant som jag har modifierat efterhand som jag har den. Det är en maträtt som passar regniga dagar så man kan vara hemma och passa grytan när den står och puttrar för minst 6 timmar tycker jag den skall ha för att bli riktigt god. Sen tar det en stund att hacka grönsaker, putsa och skära köttet så man kan lika bra börja direkt efter frukosten.
Ingredienser (6 portioner):
1 kg högrev av nöt
400 g Kallrökt sidfläsk.
3 msk tomatpuré
4 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
3-4 färska chilis (jag använde en blandning av spansk 2 peppar och 2 torkad chipotle)
5 dl öl, gärna lager
3 dl rött vin
3 msk koncentrerad kalvfond
1 burk krossade tomater
1 msk chipotlepasta
1 msk paprikapulver
2 tsk smoked paprikapulver
1 krm anchochilipulver
2 tsk torkad oregano
1 tsk spiskummin
2 kanelstänger
4 lagerblad
3 tsk kakaopulver
1 dl vispgrädde
1-2 tsk salt
2-3 tsk svartpeppar
Dags att skrida till verket:
Finhacka löken, vitlöken, chilin och det kallrökta fläsket. Putsa köttet från fett och senor och skär i centimeterstora bitar.
Bryn det kallrökta fläsket i botten av en stor gryta tillsammans med löken, vitlöken, chilin och tomatpurén till dess att löken mjuknat och fläsket är brynt. Antingen så steker man köttet separat i en stekpanna eller så tar man upp lökblandningen och steker köttet i grytan. Oavsett vilket man väljer att göra så skall man ta upp vätskan som blir när man bryner köttet och spara till senare. Se till att köttet blir ordentligt brynt runt om och häll därefter ner stekvätskan och lökblandningen tillsammans med det brynta köttet i grytan. Tillsätt tomatkross, rödvin och öl och rör om.
Nu är det dags att tillsätt samtliga torra kryddor och fonden innan den långa väntan på att det skall bli klart börjar. Nu skall det koka på svag värme i minst 6 timmar. Köttet skall vara så mört att det faller sönder. Men var på vakt så att den inte kokar torrt, om så är på gång så tillsätt lite vatten eller öl. Mot slutet av koktiden skall grädden i och kanelstängerna och lagerbladen upp. Smaka av med salt och peppar. Om det är så att den smakar lite bittert så skall man i med mer syra, typ lime eller citronsaft.
När smakerna sitter där så tar man en slev och trycker köttet mot kanterna av grytan så att den går sönder. Sen rör man runt i grytan och låter den stå och vila cirka 10 minuter.
Servera med tortilliabröd, majschips och coleslaw. Om man vill så kan man även ha en varm cheddarsås och gräddfil till.