Gravad lax är nog något av det som återkommer oftast på våra bord i Skåne vid de olika högtiderna. Själv så tycker jag att det även är en god sommarmat att ha till lunch en lat sommardag.
Ingredienser
Laxsida på mellan 1,5 till 1,7 kg
5 msk Gin
2 dl socker
1 dl salt
3 tsk grovstött svartpeppar
20 till 25 grovhackade enbär
1 paket frusen hackad dill
Kolla så att laxen är benfri och plocka bort eventuella ben och dela den i två lika stora bitar.
Skölj av och torka laxen för att sedan gnida in den med 1 msk gin.
Blanda salt, socker, svartpeppar och enbär i en bunke. fördela blandningen över köttsidan på respektive laxbit.
Nu kommer det svåraste, att lägga laxbitarna med köttsidorna mot varandra utan att för mycket av socker och saltblandningen trillar av. Samtidigt som de skall ner i en plastpåse.
När de ligger på plats i plastpåsen skall resten av ginen hällas i. Samt att det av socker och saltblandningen som trillat av också skall ner i påsen.
Sug ur så mycket luft som möjligt så att det nästan blir vakuumpackat och ner med paketet i ytterligare en påse. Detta så att man slipper att all vätskan råkar rinna ut i kylen.
Grava i cirka 2 dygn i kylen och vänd paketet ett par gånger per dag.
När det är klart så är det viktigt att skrapa av och torka av laxen så att gravningsprocessen avstannar.
Klappa in köttsidan men den hackade dillen och skiva i tunna skivor.