En riktig klassiker på julbordet eller att ha som lunch på en skiva mörkt bröd och lite senap på resterande av juldagarna när man ändå går och plockar samman av det som finns kvar av julmaten.
Man kan med fördel dela upp syltan när den är klar i 4 delar och frysa in för att den skall hålla längre, men glöm inte bort den i frysen för att den kan lätt bli lite torr och tråkig om den får ligga för länge.
Ingredienser till en sylta
1 ½ ̶ 2 kg magert sidfläsk i bit, utan svål (köp med och skär bort svålen innan du börjar)
1 finhackad gul lök
Kryddblandning:
- 1,5 msk salt
- 2 tsk grovkrossade svartpepparkorn
- 2 msk grovkrossade kryddpepparkorn
- 1 msk krossade gula senapsfrön
- 1,5 msk kummin
- 200 g späck
- Syltad ingefära cirka 150g
Till kokning:
- till varje liter vatten
- 1 ½ tsk salt
- 10 svartpepparkorn
- 15 kryddpepparkorn
- 4 lagerblad
- 1 gul lök grovhackad
Du behöver också:
bomullssnöre alternativt ett nät
Så här gör man
Skär bort svålen, klyv sidfläsket men låt den sitta fast vid ena långsidan så att halvorna hänga ihop. Vik ut dem.
Blanda ingredienserna till kryddblandningen.
Strö lök och kryddblandning över köttet. lägg på de tunna skivorna av späcket. Rulla ihop så hårt som möjligt med den feta sidan ytterst som håller ihop rullen. Bind om med bomullssnöre alternativt trä över nätet, här kan det vara bra att vara 2 personer så att man verkligen kan binda ihop den riktigt hårt.
Koka upp vatten och salt. Lägg i syltan. Vattnet skall täcka syltan. Lägg i salt, pepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp och sjud på svag värme under lock cirka 2 till 2 ½ timme.
Använd en termometer för att ta upp syltan när kärntemperaturen är uppe i 70 grader.
Lägg syltan i en brödform och pressa med annan brödform eller brädbit och remmar för att sedan ställa den i kylen för att svalna.