Detta är en riktigt rustik maträtt som passar bra på hösten och vintern, framförallt om man varit ute i friska luften en dag. Då sitter den som en smäck tillsammans med ett gott vin och en ordentlig grönsallad.
Ingredienser:
1 kg potatis.
25 gram smör.
1 gul lök.
500 gr rökt sidfläsk. Kallrökt sidfläsk med mycket röksmak skall det vara!
2 dl vitt vin.
4 dl Crème Fraiche.
400 gr Reblochon. Det skall vara denna osten för att det skall smaka riktigt ordentligt.
Förbered följande:
Tärna potatisen i pyttipanna stora bitar.
Samma sak med det rökta fläsket.
Skär osten i halv centimetertjocka skivor. (man kan välja att skära bort kanterna på osten det är en smaksak om man vill ha dessa med).
Finhacka löken.
Tillagning
Stek potatisen i stekpanna tillsammans med smöret på medelvärme till dess att potatisen är nästan färdigstekt, det tar cirka 15 minuter. Lägg därefter ner löken och låt denna steka tillsammans med potatisen ett par minuter.
Nu är det dags för det rökta sidfläsket som skall steka tillsammans med löken och potatisen ett par minuter.
Häll vinet och låt detta koka in i övriga ingredienser.
Nu är det dags att lägga över allt från stekpannan i en form, i med Crême Fraiche och blanda ner den försiktig utan att röra runt för mycket. Smaka av med salt och svartpeppar.
Därefter efter är det dags att täcka allt med skivorna av reblochon osten.
In med formen i ugnen på ca 225 grader. Låt stå till dess att osten har smält och blivit brynt.
Servera tillsammans med en mustig grönsallad och ett gott vin, gärna vitt.
bon appétit
Tartiflette är en klassisk fransk maträtt från regionen Haute-Savoie i de franska Alperna. Den är en hyllning till enkla, råvaror och värmande smaker, och har blivit en favorit under kalla vintrar och skidresor. Maträtten är baserad på potatis, bacon, lök och den lokala osten Reblochon, som ger rätten dess karaktäristiska krämighet och rika smak.
Tartiflette har sitt ursprung i Haute-Savoie och skapades under 1980-talet som en del av en marknadsföringskampanj för att öka populariteten för Reblochon-ost. Trots sitt moderna ursprung hämtar rätten inspiration från traditionella bergsrätter som använde lokala ingredienser och tillagningsmetoder.